Dve zariadenia špeciálneho školstva v Prešove sú v nových priestoroch

10.11.2003 Celý región

Umiestnenie Špeciálnej základnej školy (ŠZŠ) internátnej a Odborného učilišťa internátneho (OUI) v Prešove do areálu tunajších bývalých Zápotockého kasární v...
Umiestnenie Špeciálnej základnej školy (ŠZŠ) internátnej a Odborného učilišťa internátneho (OUI) v Prešove do areálu tunajších bývalých Zápotockého kasární vyriešilo najvypuklejší problém s priestormi pre zariadenie špeciálneho školstva v Prešovskom kraji. Obe školy fungujú v nich od začiatku septembra.

Školy sú v zriaďovateľskej pôsobnosti Krajského úradu (KÚ) v Prešove. Objekty bývalých kasární i potom, čo v roku 2001 ich opustili príslušníci ozbrojených síl, sú majetkom štátu a ich správca KÚ ich dal do prenájmu školám. Vedúca odboru školstva KÚ Kvetoslava Komanická zdôraznila, že snahou KÚ bolo nájsť stabilnejšie priestory pre obe školy, pretože v doterajších im k 1. septembru t. r. končili nájomné zmluvy. OUI získalo definitívne priestory po 39 rokoch svojej existencie a ŠZŠ internátna dokonca po 42 rokoch.

Náklady na realizáciu rekonštrukčných prác v priestoroch bývalých kasární na Masarykovej ulici 20/d predstavujú rozpočet 55 miliónov a 53 miliónov Sk. Keďže sú dosť vysoké a na jeden rok by neúmerne zaťažili časť kapitálových výdavkoch KÚ, KÚ rozdelil obnovu do dvoch rokov, preto pokračuje i po presťahovaní škôl. V tomto roku preinvestovali na oboch stavbách dovedna 36 miliónov Sk. Vykonané stavebné práce však majú vyššiu hodnotu, no ich realizátori súhlasili s fakturáciou až v kalendárnom roku 2004.

V OUI s vyučovacou a internátnou časťou je v tomto školskom roku v 15 triedach 173 žiakov vo veku od 16 do 19 rokov. Chlapci sa učia v štyroch trojročných odboroch stavebnej výroby a dievčatá v dvoch odboroch obchodnej prevádzky. V ŠZŠ je 118 detí troch kategórií - s nariadenou ústavnou dochádzkou, s týždennou a dennou dochádzkou, pričom sú rozdelené aj podľa svojho mentálneho postihnutia. Aj preto ŠZŠ zamestnáva 68 ľudí, kým OUI 43. Obe zariadenia kryjú potreby širšieho okolia, ako je len mesto Prešov.

Sieť špeciálneho školstva v Prešovskom kraji tvorí od 1. septembra t. r. 55 zariadení so 613 triedami a 5802 žiakmi. V porovnaní so situáciou na začiatku minulého školského roka je žiakov viac asi o 190. Ako nová do tejto siete pribudla v Levoči cirkevná ŠZŠ pre zrakovo postihnuté deti.
(jj)
 

Vyberte región

mark